×
 

Välkommen till vår ansökningsguide - ditt första steg mot en spännande karriär inom försäljning och marknadsföring. Här hittar du allt du behöver veta för att söka en eller flera av våra YH-utbildningar, oavsett om du är ny på området eller vi ta din kompetens till nästa nivå. Häng med!

Pratbubbla med siffran 1 i

Välj utbildning

När du bestämt dig för vilken av våra utbildningar du vill söka klickar du på knappen Ansök här, som slussar dig vidare till vår ansökningsportal. Knappen finns på respektive utbildningssida och syns bara om utbildningen är öppen för ansökan.

Pratbubbla med siffran 2 i

Registrera konto eller logga in

För att använda vår ansökningsportal behöver du först skapa ett konto eller logga in. För att göra det behöver du ett svenskt personnummer eller ett giltigt samordningsnummer.

Pratbubbla med siffran 3 i

Ladda upp ansökningshandlingar

För att din ansökan ska kunna bedömas korrekt är det viktigt att du kollar igenom behörighetskraven för utbildningen och laddar upp de dokument som vi efterfrågar. Om du inte har alla dokument just nu kan du välja alternativet Komplettera senare.

Pratbubbla med siffran 4 i

Skicka in din ansökan

Woho! Nu är det dags att skicka in din ansökan, klicka på knappen Lämna in din ansökan. Tänk på att kolla igenom att alla information stämmer och att alla obligatoriska fält är ifyllda innan du skickar in.

Ansökningshandlingar

Dina uppladdade dokument måste vara riktiga och fullständiga för att vår antagningsenhet ska kunna granska din ansökan. Det är därför viktigt att du noga kollar igenom vilka behörighetskrav som efterfrågas på din valda utbildning och laddar upp de betyg och intyg som efterfrågas. Om du inte har alla dokument ännu kan du välja alternativet Komplettera senare. Men glöm då inte att faktiskt skicka in dina dokument vid ett senare tillfälle, annars kan du bedömas som obehörig.

Rekommenderat filformat för dina uppladdade dokument är PDF eller .jpeg. Det är inte tillåtet att ladda upp filer i formaten formaten .html, .txt, .docx eller Mac-format.

Betyg

yh-antagning.se kan du ladda ner dina betyg. Om du inte hittar dina betyg här ska du i första hand vända dig till skolan du läst på. Du kan också ta kontakt med stadsarkivet eller kommunen i den stad där du studerade för att få ut dem.

När du laddar upp dina betyg i vår ansökningsportal kan du använda en skärmdump, inskannad kopia eller ett foto av dina originalbetyg från gymnasieskola, folkhögskola eller vuxenutbildning. För att vi ska kunna bedöma dina betyg måste vi kunna se hela betygsdokumentet, inklusive följande:

  • Namn och personnummer
  • Betyg, kurskoder och poäng
  • Signatur från skolan

Om du har utländska betyg måste dessa översättas och bedömas av Universitets- och Högskolerådet (UHR). De utför bedömningar av utländska gymnasie-, eftergymnasiala-, yrkes- och högskoleutbildningar. Tänk på att vara ute i god tid då handläggningstiden ofta ligger på runt 3 månader, men kan också ta längre tid. När bedömningen är klar behöver du ladda upp kopia på både originalbetyg, översättning och bedömning från UHR. Du behöver inte översätta betyg som är på finska, danska, norska, isländska, engelska, spanska, tyska och franska.

Intyg

I vissa fall kan du, utöver betyg, behöva skicka in intyg tillsammans med din ansökan. Ofta efterfrågas detta i samband med att en utbildning har särskilda förkunskapskrav. Då kan du behöva bifoga arbetslivsintyg och CV som styrker att du har arbetslivserfarenhet inom området för utbildningen. Anställningsbevis räcker inte för att styrka arbetslivserfarenhet. Intyget ska innehålla följande:

  • När du har varit anställd med start- och slutdatum. Om det är en pågående anställning ska det framgå.
  • Vilken omfattning tjänsten hade i timmar eller procent.
  • Vad du jobbade som och vilka arbetsuppgifter du utförde
  • Datum, signatur av arbetsgivare och företagslogga

Övrig information

Du kan endast läsa en heltidsutbildning hos oss åt gången. Om du söker till flera utbildningar är det därför viktigt att du prioriterar och rangordnar dem. Sätt den utbildning som du helst vill läsa som Prio 1, ditt andraval som Prio 2 och ditt tredjeval som Prio 3 och så vidare. Prioriteringen är viktigt för att vi ska kunna förstå och ta hänsyn till dina önskemål.

Efter att vår ordinarie ansökningsperiod är avslutad kan vissa av våra utbildningar öppnas upp för sen ansökan. Det innebär att det fortfarande finnas en chans att få en plats på kommande utbildningsstart. Att skicka in en sen ansökan fungerar på samma sätt som när man skickar in en vanlig ansökan.

Det finns ingen garanti för att en utbildning kommer att öppna upp för sen ansökan. Antalet tillgängliga platser kan variera beroende på utbildning och söktryck.

Önskar du söka en utbildning och har skyddad identitet? Då har vi en särskild kontaktperson som tar hand om ditt ärende. Kontakta Anna Karin Forssén, chef för vår antagningsenhet på anna-karin.forssen@academedia.se så hjälper hon dig vidare. Tänk på att inte ange personnummer.

För att söka en av våra utbildningar behöver du ha ett giltigt svenskt personnummer eller samordningsnummer. Om du inte är medborgare i Sverige, Norge, Island eller EU behöver du ha ett uppehållstillstånd. Läs mer på Migrationsverket.

En tjej i blå tröja sitter framför sin dator och läser på om behörighetskrav för YH-utbildning

Är jag behörig?

För att komma in på våra YH-utbildningar måste du uppfylla behörighetskraven. Här kan du läsa mer om vilka olika typer av behörighetskrav som finns och vad du kan göra för att uppfylla dem.

Läs mer om behörighet
En man sitter med sin dator i knät och läser om urval och antagning

Vad händer nu?

Här berättar vi mer om vad som händer med din ansökan efter att du skickat in den, fram till en plats i klassrummet. Se till att ha koll på varje steg i processen för att maxa dina chanser att bli antagen.

Läs mer om urval & antagning