×

 

Tips inför ansökan

Smarta tips inför din ansökan

Kanske har du bestämt dig för att ansöka till någon av yh-utbildningar? Härligt! Här kommer några tips på vägen till dig som planerar att skicka in en ansökan. Så du är så förberedd som möjligt när det väl gäller.

Betyg

När du ska till och ladda upp dina betyg på ansökningswebben godtas följande:

  • En inskannad kopia av dina originalhandlingar eller ett foto taget med exempelvis din mobiltelefon.
  • Ett utdrag från antagning.se

Det absolut viktigaste är ditt namn, personnummer och samtliga kurser syns på det uppladdade dokumentet.

Ping! Hittar du inte dina betyg kan du i första hand vända dig till skolan du läste på. Du kan också ta kontakt med stadsarkivet i den stad där du studerade för att få ut dem.

Har du utländska betyg?

Har du studerat i något annat land och önskar hjälp med bedömning och översättning av dina betyg vänd dig i så fall till Universitet- och högskolerådet. De kan hjälpa till med detta och utför bedömningar av följande typer av utländsk utbildning;

  • Gymnasieutbildning
  • Eftergymnasial
  • Yrkesutbildning
  • Högskoleutbildning

Tips! Här gäller det att vara ute i god tid då handläggningstiderna ligger runt 3 månader.

Skyddad identitet?

Önskar du söka en utbildning och har skyddad identitet går det bra att kontakta liselotte.issakainen@academedia.se som är vår kontaktperson så hjälper hon dig vidare.

Vanliga frågor om ansökan

Varför är min ansökan inte granskad ännu?

När din ansökan granskas avgörs på när och hur du skickade in din ansökan; det skiljer sig nämligen beroende på om du skickat in ansökan under ordinarie ansökningsperiod, som en sen anmälan till en restplats eller som en sen anmälan till en möjlig reservplats.

 

Ordinarie ansökan

Skickade du in din ansökan innan sista ansökningsdag? Vi granskar alla ansökningar allt eftersom. Under vissa perioder får vi in en stor andel ansökningar på samma gång, även om vi jobbar på så fort vi bara kan så kan det dröja lite längre tid innan vi har hunnit granska just din ansökan. Normalt kommer din ansökan att bli granskad inom en vecka.

 

Skickade in ansökan som sen anmälan till en restplats

Din ansökan granskas så fort det är möjligt, om du väntat längre tid än en vecka är du varmt välkommen att höra av dig till vår antagningsenhet. Ta gärna med dig att vi dock inte är skyldiga att granska din ansökan när du lämnar in en sen anmälan.

 

Skickade in ansökan som sen anmälan till en reservplats

Eftersom detta innebär att någon först måste tacka nej till sin utbildningsplats kan dröja ändå fram till utbildningsstart innan du får ett möjligt besked från oss. Vi är dock inte skyldiga att granska din ansökan när du lämnar in en sen anmälan, därav kan det tyvärr bli så att du inte hör något från oss alls.

Vad innebär det att söka en restplats?

Restplatser innebär att utbildningen ännu inte har fyllt alla sina platser. Att söka en restplats innebär alltid att du skickar in en sen anmälan till oss.

 

Ta gärna med dig att vi inte är skyldiga att granska din ansökan när du lämnar in en sen anmälan. Det innebär i praktiken att du kanske inte hör något alls från oss, även om du sett att en utbildning är restplatsmarkerad. Vi går igenom inkomna restansökningar i turordning vilket innebär att första behöriga sökande på tur erbjuds platsen.

 

 

När kommer antagningsbeskeden?

Rekryteringsperioden sträcker sig över cirka två månader från sista ansökningsdag. Därefter får du ditt antagningsbesked. För höstens starter mejlas antagningsbeskeden som regel ut i juni. Eventuellt reservintag kan pågå ända fram till utbildningens start.