×
 

Förberedelser

Var ska jag göra min LIA?

Fundera på vad du är intresserad av och vad vill du lära dig mer om? Är ett litet företag att föredra eller är det bättre med ett stort? Här behöver du känna efter vad din magkänsla säger. Det finns inget rätt eller fel så länge som det är inom ramen för din utbildning.

På Sälj & Marknadshögskolan har du också möjlighet att göra din LIA utomlands via Erasmus. Är du nyfiken kan du läsa mer om det här.

Ha ditt CV redo!

Ett snyggt och prydligt CV säger sitt – behöver du inspiration på hur du skriver ett kan du besöka ams.se. Och för designtips finns alltid Pinterest & Google.

Viktigt att tänka på är att be någon korrläsa allt innan du skickar ut – för att undvika onödiga stavfel eller oklarheter.

Inför LIA:n är det viktigt att din profil på LinkedIn är uppdaterad och aktuell. Detta för att kunna skicka med din profil till företagen om de vill kika.


Dags att agera

Vem kontaktar jag på företaget, och hur?

När du bestämt dig för ett företag som verkar intressant bör du ta kontakt med bäst lämpad chef/ansvarig för den avdelning du är intresserad av att vara på. Hittar du inga kontaktuppgifter kan du alltid testa info-mailen, men räkna då inte med att du hamnar rätt eller ibland ens få svar.

Att ta kontakt via mail eller telefon är helt upp till dig. Vissa föredrar att ringa för att det blir en personligare kontakt, medan andra föredrar att maila. En kombination av båda kanske kan vara ditt vinnande koncept?

Vad vill företaget veta?

Innan du lyfter på telefonen, eller slänger iväg ett mail, fundera på vad företag kommer vilja veta om dig. Här är några förslag på vad du bör få med i mailet till ditt potentiella LIA-företag.

Börja tidigt med att berätta att du söker praktik. Viktigt att du också lyfter varför du söker praktik just där

Därefter kan du berätta kort om dig själv. Tänk personligt brev extra light., (Få företag har tid att läsa om hela din livshistoria, att du har två katter, gillar att spela innebandy o.s.v.) Lyft vad du kan bidra med på företaget.

Berätta om utbildningen du pluggar, framförallt om kurser som kan vara relevanta för företaget. Glöm inte nämna perioden du vill göra praktik samt antal veckor.

Erbjud att du gärna kommer förbi och presenterar dig personligen. Bifoga ditt CV och lägg med fördel till en länk till LinkedIn och portfolio om du har någon.

Vanliga frågor om LIA