×
 

På väg att förverkliga säljdrömmen!

Första gången Maria hörde talas om Sälj & Marknadshögskolan jobbade hon i en bar i Göteborg. Det var sju år sedan. Men redan då drömde hon om att få arbeta med försäljning på heltid. Förra året kom antagningsbeskedet som kom att förändra Marias tillvaro på allvar – hon var antagen till utbildningen Internationell säljare/marknadsförare på SMH.

Vem är du?

Mitt namn är Maria Klingberg och jag är 27 år gammal. Jag bor på Hisingen i Göteborg, tillsammans med min man och vår son på 1,5 år. Tidigare har jag arbetat länge inom service-branschen och senare som hudterapeut på en läkarklinik som ligger mitt på Avenyn. Mina intressen är väldigt breda: jag älskar böcker, älskar teater och musik, träning och att umgås med familj och vänner.

Hur kom det sig att du sökte till denna utbildning och skola?

Första gången jag kom att höra talas om utbildningen var för 6–7 år sedan när jag jobbade som bartender. Jag har alltid gillat försäljning och varit duktig på det, vunnit ett flertal säljtävlingar på jobbet och alltid drömt om att hålla på med försäljning på heltid. När jag läste kursbeskrivningen kände jag direkt att det skulle passa mig väldigt bra som en start på karriären men tyvärr saknade jag då arbetslivserfarenhet som krävdes för att söka utbildningen. För ett år sedan bestämde jag mig för att verkligen satsa på min dröm att bli säljare och sökte utbildningen. Dagen innan midsommarafton fick jag ett mail från skolan som kom att förändra min tillvaro: Jag var antagen till utbildningen Internationell säljare/marknadsförare på Sälj & Marknadshögskolan!

“ Jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig längtat så mycket till nästkommande dag på skolan som jag gör just nu! ” 

Hur trivs du i skolan och på utbildningen?

Jag var väldigt nyfiken på både undervisningen och vilka människor jag skulle möta och studera med. Eftersom att jag själv är väldigt social och öppen har det aldrig varit ett problem för mig att socialisera mig med nya människor och jag tycker att klassen fungerar superbra! Alla som studerar är väldigt drivna och nyfikna av sig och därför skapas en trygg gemenskap som gör det möjligt att uttrycka sin vilja och vara öppen med hur man känner i olika lägen. Lärarna på SMH lägger en stor vikt på att undervisningen skall vara väl anpassad till våra önskemål och behov men också på att lära ut det som verkligen kommer att ge oss nytta i arbetslivet. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig längtat så mycket till nästkommande dag på skolan som jag gör nu!

Vad är mest givande på utbildningen till säljare och marknadsförare?

Innan jag började på utbildningen såg jag främst fram emot att lära mig mer försäljningsteknik och marknadsföringsknep. Jag märkte snart att utbildningen handlade om mycket mer än bara detta. T.ex. hade vi en kurs i retorik som alla verkligen älskade! Vi fick öva på att presentera olika ämnen framför klassen och det blev väldigt emotionellt och utvecklande för hela gruppen. Allt man lär sig på lektionerna har man börjat använda i vardagen och man känner sig väldigt stark i svåra situationer som uppstår ibland på jobbet.

Och snart är det dags för LIA, vad ska du göra då?

Min första LIA kommer jag att göra på företaget Telavox där jag kommer få möjlighet att testa mina nyvunna kunskaper inom försäljning rent praktiskt. Jag kommer få möjlighet att se hur företaget jobbar med B2B-försäljning och själv ha kvalificerade arbetsuppgifter.

Jag har redan nu fått några jobberbjudanden som jag kan välja efter min examen 

Hur tror du att behovet av säljare och marknadsförare ser ut? Är det lätt att få jobb och vad eftersöks?

Jag ser väldigt positivt på framtiden. Folk runt omkring mig pratar mycket om ett stort behov av duktiga säljare och marknadsförare och de företag jag besökt har varit väldigt nyfikna på denna utbildning. Jag har redan nu fått några jobberbjudanden som jag kan välja efter min examen och det känns riktigt bra att veta att man gör en sådan fantastisk investering i sig själv i form av en bra utbildning!

Varför tycker man välja att gå en utbildning på SMH?

Förutom att man får chans till att knyta kontakter med otroligt drivande och spännande människor har man en stor fördel på arbetsmarknaden! Att visa sin framtida arbetsgivare hur mycket man lärt sig under de 2 år som man gått på skolan gör att man blir en viktig informationskälla på arbetsplatsen och kan bli en stark kandidat för de högre arbetspositionerna på företaget.

Vill du ge några råd till blivande studerande på denna utbildning?

Ta vara på tiden och ta aldrig något förgivet! Gör ditt yttersta för att prestera på varje kurs och du kommer att märka skillnad!

Maria Klingberg, studerande Internationell säljare/marknadsförare | Sälj & Marknadshögskolan