×
 

Har du sökt en utbildning hos oss och undrar vad som händer nu? Ta det lugnt, det berättar vi här! Med vår guide får du veta vad som händer från det att du skickat in din ansökan till det att du blir antagen på utbildningen du sökt. Vi går igenom varje steg från det att din ansökan granskas, till urvalstest och slutligen antagningsbesked. Se till att du är redo för varje steg i processen för att öka dina chanser att bli antagen.

grön pratbubbla med förstoringsglas i

Din ansökan granskas

Efter att du skickat in din ansökan till oss kommer vi att granska den. Saknas något, eller om du inte uppfyller behörighetskraven, hör vi av oss till dig och ber dig komplettera.

grön pratbubbla med en checksymbol i

Svar om behörighet

Om du uppfyller behörighetskraven för utbildningen du sökt behöver du inte göra något mer just nu. Om du däremot inte uppfyller kraven får du ett meddelande av oss med information om vad du saknar för att bli behörig. Sedan får du komplettera din ansökan via dina sidor på yh-antagning.se. Vill du veta mer om behörighet? Klicka här!

grön pratbubbla med checkmarkeringar för att symbolisera urvalsprov

Urvalstest

Du som söker till våra YH-utbildningar blir alltid inbjuden till ett eller flera digitala urvalstest. Urvalstestet är det som avgör i vilken ordning du kommer att bli erbjuden en plats på den utbildning du sökt. För att öka dina chanser att bli antagen till utbildningen behöver du genomföra testet. Inloggningsuppgifter till testet skickas till dig via meddelande i YH-antagning efter att du lämnat in din ansökan. Du behöver inte plugga inför testet.

Grön pratbubbla med en symbol av ett brev som ska symbolisera antagningsbesked

Antagningsbesked

När du skickat in din ansökan, gjort urvalstest och vi har kollat att allt stämmer är det bara att vänta in ditt antagningsked. Till höstterminens utbildningsstarter skickas antagningsbeskedet ut i juni efter att ordinarie ansökningsperiod har stängt. Du får då ett mejl som uppmanar dig att gå in på yh-antagning.se för att se och svara på ditt antagningsbesked. Om du har gjort en sen ansökan får du svar i mån av plats.

Om du har fått en reservplats har du fortfarande chans att bli antagen. När någon tackar nej till sin plats, flyttas du automatiskt upp på reservlistan. Antagningsbesked för reserver kan komma lite sent, så håll utkik på yh.antagning.se för ny information.

Grön pratbubbla där det står YES för att symbolisera att man ska tacka ja till sin utbildningsplats

Tacka JA!

Glöm inte att tacka JA på yh-antagning.se för att behålla din plats! Om du inte tackar JA inom den tid som anges i antagningsbeskedet går platsen över till annan sökande.

Observera att när du tackat ja till din erbjudna plats kommer vi att ta bort eventuellt övriga ansökningar till ytterligare utbildningar längre ner i din prioritetsordning. Du har endast möjlighet att gå en heltidsutbildning i taget hos oss på Sälj & Marknadshögskolan.

En kvinna läser Ansökningsguiden på sin telefon

Hur ansöker jag?

I vår ansökningsguide har vi samlat allt som du behöver veta för att söka till våra utbildningar. Vi tar dig genom hela resan – från ansökan till en plats i klassrummet. Vad väntar du på? Läs mer här!

Se vår ansökningsguide
En tjej i blå tröja sitter framför sin dator och läser på om behörighetskrav för YH-utbildning

Är jag behörig?

För att komma in på våra YH-utbildningar måste du uppfylla behörighetskraven. Här kan du läsa mer om vilka olika typer av behörighetskrav som finns och vad du kan göra för att uppfylla dem.

Läs mer om behörighet