Om Key Account Manager

Vill du spetsa din förmåga när det kommer till affärsutveckling och kundrelationer? Utbildningen till Key Account Manager är för dig som söker nästa kliv i din säljkarriär. Du kommer att få både teoretisk och praktisk kunskap i hur du med finess tar dig an utmaningen med att bygga lönsamma och långsiktiga affärer.

Du vet sannolikt redan att bra kundrelationer oftast leder till god business, men hur tar du dig från en duktig säljare till en storslagen KAM? Vässa din organisatoriska, strategiska och analytiska förmåga genom denna utbildning framtagen som kompetenshöjare vid sidan av jobbet.

Försäljning

AVANCERAD NIVÅ

För dig som söker upskilling och vill ta nästa kliv inom försäljning.

Karriär och möjligheter

Som Key Account Manager (KAM) är det din uppgift att bygga goda, långsiktiga och lönsamma relationer till företagets nyckelkunder. Du bidrar till att hitta nya affärsmöjligheter, med både företagets och kundens bästa intressen i åtanke.

Bli företagets viktigaste resurs

Efter avslutad utbildning kommer du kunna stå stark i en operativ roll där ditt främsta fokus är företagets viktigaste kunder. I din nya verktygslåda har du bland annat kunskaper inom förhandlingsteknik, affärsjuridik och projektledning. Genom god kännedom kring behovsanalys och omvärldsanalys kommer du också att kunna arbeta proaktivt och effektivt med att stärka företagets position på marknaden. Räkna med att bli en omåttligt efterfrågad, och extremt viktig, bolagsresurs. Oavsett om du vill avancera inom den egna organisationen, eller söka nya utmaningar.

Vad blir du efter utbildningen?

Efter utbildning kan du bland annat jobba som:

 • Key Account Manager
 • Account Manager
 • Storkundsansvarig
 • Företagssäljare
 • Nyckelkundsansvarig

Branschutsikter och lön

Företag inom alla branscher efterfrågar personer med kompetens som kan lyfta företagets affärer till nästa nivå. Bra kundrelationer är en allt viktigare konkurrensfördel. Den som kan bemästra Key Account Management kommer därför att vara en eftertraktad resurs på arbetsmarknaden. Förväntad lön för en Key Account Manager kan du hitta hos Unionen.se.

Utbildningens genomförande

Denna YH-utbildning vänder sig till dig som arbetat några år inom försäljning och vill bygga på dina kunskaper ytterligare för att kunna avancera i din yrkesroll.

Utbildningen ges på distans. Ett fåtal träffar har obligatorisk digital närvaro, på grund av examinerande muntliga redovisningar i vissa kurser. Utbildningen genomförs också på halvfart, vilket betyder att du läser ett års utbildning under två år. Detta upplägg främjar möjligheten till att studera vid sidan av jobbet. Något du med fördel gör, då du också direkt kan applicera nyvunna kunskaper i din vardag.

YH-flex! Den här utbildningen erbjuder 10 YH-flexplatser i Stockholm och 10 i Göteborg.

Kursinformation

Studieort Göteborg, Stockholm

Studieform Distans

Nivå Avancerad nivå

Omfattning 2 år

Poäng 200

Studietakt Halvtid

Studiestart HT 2023

Ansökningsstatus Öppen för sen ansökan

Mer om utbildningen

För att söka till utbildningen krävs att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt minst 2 års arbetslivserfarenhet inom försäljning motsvarande heltidstjänst.

Till utbildningen finns en ledningsgrupp med näringslivsrepresentanter från branschen. De ser till att utbildningen håller hög kvalitet och att utbildningens innehåll överensstämmer med de behov och krav som arbetslivet ställer. I ledningsgruppen för Göteborg och Stockholm ingår:

 • Made for sales
 • Feminvest
 • Christian Berner
 • ABAX
 • Green Sales Distribution
 • HiQ
 • Nexer
 • Remotly Group
 • Toyota Material Handling Sweden
 • Säljarnas Riksförbund

YH-flex ger dig med yrkeserfarenhet en alternativ väg mot examen, där du kommer att kunna tillgodoräkna kurser utefter den erfarenhet och kompetens du besitter. På så sätt kan du komplettera med den kunskap du behöver för att få en examen inom ditt område.

Vill du söka YH-flex väljer du Flex-alternativet på YH-antagning. Har du frågor om YH-flex kan du kontakta oss på info@smhsverige.se.

Läs mer här.

Hur många föreläsningar är det?
Det är i snitt 2 timmar föreläsning och/eller handledning i veckan.

Spelas föreläsningarna in?
Ja, föreläsningarna spelas in så du kan ta del av dem när det passar dig.

Är det några obligatoriska platsbundna träffar?
Nej, det är inga obligatoriska platsbundna träffar. Du kan genomföra utbildningen helt och hållet på distans. Däremot förekommer det obligatoriska digitala träffar för examinationer, t.ex. muntliga redovisningar.

Hur mycket tid förväntas jag lägga på mina studier?
Utbildningen är på 50% och du kan därför behöva lägga upp till 20 timmar i veckan på dina studier.

Kan jag jobba heltid samtidigt som jag läser utbildningen?
Ja, det är flera av våra studerande som jobbar heltid vid sidan om studierna. Det kommer krävas mycket av dig men med planering och vilja så går det. Eftersom det är lite föreläsningstid i veckan så kan du själv planera när du studerar. Tänk dock på att flera kurser examineras genom grupparbeten där du behöver vara tillgänglig för att jobba med din grupp. Det är även några schemalagda redovisningar på dagtid då behöver vara tillgänglig.

Om jag har mycket på jobbet en period, kan jag läsa kursen senare då?
Du har mycket flexibilitet i när du utför dina studier, så länge du håller dig till utbildningens studieplan. Alla kurser har ett start- och slutdatum som du behöver förhålla dig till. Mot slutet av varje kurs så har ni en deadline på en examinerande uppgift som ni behöver lämna in för att få godkänt i kursen. Att få godkänt i alla kurser krävs för att du ska få en examen.

Har utbildningen någon LIA?
Nej, utbildningen har ingen praktik.

Vanliga frågor

Kontakt

Hittar du inte svaren på dina frågor bland våra vanliga frågor? Kontakta oss gärna!

Antagningsenheten svarar på dina frågor kring behörighet och ansökan/ansökningshandlingar. Utbildningsledaren svarar på dina funderingar rörande utbildningen.