Här berättar vi mer om det

Efter att ordinarie ansökan stänger brukar vi erbjuda förlängd ansökan på vissa utbildningar. Här reder vi ut några av de termer som förekommer flitigt just nu; förlängd ansökan, öppen för sen ansökan, antagningsbesked och komplettering.

Förlängd ansökningsperiod – vilka utbildningar är fortsatt öppna?

Med förlängd ansökan menas att sista ansökningsdatum flyttats fram något, vilket är positivt för dig som missade att skicka in din ansökan då du fortfarande har möjlighet att ansöka.

Vad innebär – utbildningar som är öppna för sen ansökan?

Det innebär att de ansökningar som inkommer till utbildningar som är öppna för sen ansökan kommer att hanteras i mån av plats och tid. Det är alltså inte säkert att din ansökan kommer att hanteras om du skickar in den som en sen ansökan, men du har möjlighet att få en plats om någon annan tackar nej till sin. Sena ansökningar prioriteras i inkommen ordning. För att hamna i första urvalsgruppen krävs alltså att man skickat in sin ansökan under ordinarie ansökningsperiod.

När kommer antagningsbeskedet?

Om du har skickat in din ansökan under ordinarie ansökningsperiod, kommer du att få ditt antagningsbesked under midsommarveckan. Se till att hålla koll på din mail så att du inte missar beskedet – svarar du inte övergår nämligen din plats till en annan sökande.

Skickar du däremot in en sen ansökan får du alltså ej tillgång till beskedet innan midsommar, eftersom din ansökan då behandlas i mån av plats och tid.

Komplettering av betyg och intyg?

Begreppet "sista kompletteringsdag" innebär att du kan komplettera med betyg och andra intyg som visar att du är behörig till den utbildning du sökt - fram tills dess. Kompletterar du din ansökan efter utsatt datum innebär det att du inte kommer med i första urvalsomgången, utan din ansökan kommer då räknas som en sen ansökan.