I en värld där affärslandskapet ständigt förändras och konkurrensen hårdnar spelar starka kundrelationer en avgörande roll för företagens framgång. Med en ökande efterfrågan på autentiska och trygga kundrelationer, ligger yrkesrollen som Key Account Manager i hetluften. Kombinationen av strategiska och personliga färdigheter är svårslagen på dagens och morgondagens arbetsmarknad. Läs vidare för att upptäcka framtidsutsikterna, värderingen av utbildning och karriärmöjligheter inom detta dynamiska fält.

AV CAROLINE HJORTH ELFVING

Konkurrensen idag är stenhård, oavsett bransch. Överallt dyker nya tjänster och produkter upp för att tillgodose nya eller befintliga behov, något som fått företag att inse vikten av långsiktiga och starka kundrelationer. I dagens snabbt föränderliga och digitaliserade samhälle kan vi se en ökad betydelse av den mänskliga faktorn. Allt fler efterfrågar autenticitet och starka, trygga relationer.

Låg konkurrens, hög efterfrågan

I takt med digitaliseringens framfart kommer många yrken att försvinna, dock inte de som kräver mänskliga relationer, däribland företagssäljare. Duktiga och välutbildade företagssäljare spelar en avgörande roll i att skapa värde och säkra lönsamma affärer, särskilt i tuffa tider med ökad konkurrens.

Arbetsförmedlingens yrkesprognos för företagssäljare visar på stora möjligheter till jobb på två års sikt. Efterfrågan på arbetskraft inom yrket uppskattas vara högre än utbudet, vilket innebär väldigt låg konkurrens om jobben. En bidragande orsak till den aktuella efterfrågan är att ett stort antal företagssäljare kommer att pensioneras inom de kommande fem åren. Dessutom förutspås efterfrågan på utbildade företagssäljare att öka. Du som väljer att utbilda dig inom företagsförsäljning i år, förväntas således ha väldigt ljusa karriärmöjligheter direkt efter examen 2026.

Nyfiken på aktuella utbildningar inom försäljning? Klicka här! >>

Hög lön och stora möjligheter

Inom företagsförsäljning kan vi tydligt se en ökad efterfrågan på yrkesrollen Key Account Manager (KAM), där kombinationen av strategiska och personliga färdigheter är svårslagen på dagens och morgondagens arbetsmarknad. Något som styrks av Jan Petersson, ordförande i Säljarnas riksförbund:

- Både som yrkesman inom försäljning och som aktiv i Säljarnas riksförbund ser vi att behovet av utbildade Key Account Managers ständigt ökar.

Som KAM ansvarar du för att ta hand om och utveckla företagets relationer med dess viktigaste kunder. Du arbetar med att förstå kundernas behov och möta deras förväntningar, samt planera strategier för att förbättra försäljningen och kundnöjdheten. Rollen inkluderar ofta förhandling av avtal, problemlösning och samarbete med olika avdelningar för att säkerställa att kundens behov uppfylls. Yrkesrollen är högt värderad inom många branscher, vilket öppnar upp för många karriärvägar. Den gör dig till en nyckelperson i ditt företags framgång, vilket kan leda till högre positioner inom försäljning, marknadsföring och/eller affärsutveckling. 

Enligt Unionen ligger genomsnittslönen för en Key Account Manager mellan 48 000–72 000 kr i månaden, beroende på bland annat erfarenhet, företag och bransch. Oftast erbjuds en kombination av fast lön och provision, vilket säkerställer en grundläggande inkomst samtidigt som du har möjlighet att tjäna mycket mer om du är en duktig säljare.  

Vill du veta mer om yrkesrollen Key Account Manager? Klicka här! >>

Vägen till jobb som Key Account Manager

Årligen genomför Utbildning.se en granskning av Arbetsförmedlingens jobbannonser och listar de hetaste kompetenserna inom försäljning. Sedan 2018 har en examen varit en betydande faktor som toppat listorna.

- Vi rekryterar Key account managers åt andra företag. Idag ser vi att det är för få kandidater tillgängliga på arbetsmarknaden. En yrkeshögskoleexamen hos kandidaten ökar dessutom attraktiviteten hos företagen. Vi planerar att rekrytera 300 Key account managers de kommande åren, säger Elin Nassirbakly, National Sales Manager på SalesOnly Sverige AB.

För dig som är du redo att kickstarta din karriär och utforska din potential som Key Account Manager erbjuder Sälj & Marknadshögskolan en hett eftertraktad tvåårig yrkeshögskoleutbildning som matchar arbetsmarknadens krav. Faktum är att 9 av 10 studerande får jobb inom sex månader efter examen, och en lika stor andel rekommenderar utbildningen till andra. En imponerande siffra som är ett tydligt tecken på att utbildningen ger relevant och efterfrågad kompetens.

Inom ramen för utbildningen erbjuder Sälj & Marknadshögskolan även YH-Flex som riktar sig till dig som redan har relevant erfarenhet inom yrket men som saknar en examen. YH-Flex är en snabbare väg till examen där du kan tillgodoräkna dig kurser baserat på din erfarenhet och kompetens. Du kan alltså komplettera med den kunskap du behöver för att få en examen.

Redo att kickstarta din karriär? Gör en sen anmälan till Sälj & Marknadshögskolan YH-utbildning Key Account Manager med start i höst här! >>

Läs mer om vad sen anmälan innebär här! >> Har du redan yrkeserfarenhet? Läs mer om YH-Flex här! >>