Praktik, möjligheten som gör Yh så unikt!

Praktik eller LIA som vi kallar det, innebär en oas av möjligheter och är något vi inom Yh-världen är väldigt stolta över att kunna erbjuda som en del i utbildningen!

Inte sällan råder det dock lite blandade känslor inför första LIA: an och vissa studerande längtar från dag ett medan andra känner lite lätt panik…

En sak som är säker är i alla fall, att de allra flesta efter sina praktikperioder kommer tillbaka till skolan med ny kunskap och mer självförtroende. För det är ju faktiskt så – att övning ger färdighet! Ett tips är därför att se LIA:n för vad den är; en grym möjlighet att få komma ut på ett företag och lära sig mer om yrkesrollen och öva upp sina färdigheter IRL.

Tips & råd inför praktiken

Vilket företag ska jag satsa på?

  • Fundera på vad du är intresserad av och vad vill du lära dig mer om? Är ett litet företag att föredra eller är det bättre med ett stort – det ena behöver givetvis inte utesluta det andra!
  • Börja googla runt på företag. Ett hett tips är även att klura på om du har några bra kontakter att nyttja! Vem vet – kanske har du en kompis syrra, som jobbar på drömföretaget?!

Vem kontaktar jag?

Ta kontakt med bäst lämpad chef/ansvarig för den avdelning du är intresserad av att vara på.

Maila eller ringa?

Att ta kontakt via mail eller telefon är helt upp till dig, vissa föredrar att ringa för att det blir en personligare kontakt direkt medan andra föredrar att maila.

– Här gäller det att vara taktisk! Kanske är det bättre att ringa till vissa ställen och maila till andra. (Större företag kan har svårare att ta sig tiden till ett telefonmöte än andra o.s.v.)

Uppdatera din LinkedIn

Idag är de flesta hobbydetektiver och många företag som du kontaktar kan därför kolla in din profil på LinkedIn för att se mer av vad du har gjort tidigare. Det är därför alltid en bra idé, innan man börjar söka praktik att uppdatera den med senaste informationen!

Ha ditt CV redo!

Ett snyggt och prydligt CV säger sitt – behöver du inspiration finns alltid pinterest & google som dina bästa vänner.
En bra grej är även att be någon korrläsa så allt är rättstavat och korrekt innan du skickar ut.

LIA mail = Short & Sweet!

Vilka delar är viktiga att få med i ansökningsmailet? Tänk hisspitch fast i copy - Här är det kort och koncist som gäller! Gärna med lite finess och givetvis trevlig ton.

  • Att du söker praktik
  • Varför du söker praktik just där
  • Kort om dig själv (personligt brev extra light)
  • Utbildningen du pluggar & kurser som kan vara relevanta för företaget
  • Vilken period har du praktik samt antal veckor
  • Lyft vad du kan bidra med på företaget
  • Erbjud att du gärna kommer förbi & presenterar dig personligen
  • Bifoga ditt CV

Känns det fortfarande klurigt?

Tänk på att dina klasskamrater sitter i samma båt – så ta hjälp av varandra! Självfallet finns även alltid din utbildningsledare med under processen, så tveka inte att ta hjälp där om du behöver!

Sist men inte minst se LIA:n som en möjlighet, ingen kan allt från början och den största anledningen med praktik är att du ska komma ut och lära dig!

Lycka till