Konsten att skapa kontakter

Jag har ett för stort nätverk – sa aldrig någon. Någonsin. Att skapa nya kontakter är många gånger en stor fördel både för karriären och privatlivet. Men hur minglar man på bästa sätt? Här hittar du några goda råd att ta med dig inför framtida event.

I dagens samhälle är nätverkande något som bedrivs på alla nivåer och i alla branscher, oavsett om det sker i din yrkesroll eller privat.
Det vi vet med säkerhet är att ett stort kontaktnät innebär en oas av möjligheter och potentiella samarbeten.

Rent affärsmässigt så är att nätverka rätt en superkraft och även om inte alla föds som superwoman/superman, så kan vi i det här fallet faktiskt lära oss att bli det. Precis som med allt annat blir man inte stjärna över en natt utan övning ger färdighet!

Oavsett om du är extrovert och älskar att underhålla eller mer reserverad och hellre lyssnar, så finns det lärdomar år båda håll. För vissa faller det sig mer naturligt och andra kan helt enkelt behöva mingelöva lite mer. En sak är dock säker, det du sår får du allt som oftast skörda... och man vet aldrig vem som är länken till nästa drömjobb!

Tips på vägen:

1. Kom förberedd

Ett enkelt knep att ta till om man känner sig lite ringrostig i mingelsammanhang är att förbereda sig innan. Tänk igenom några bra ”bryta isen” frågor samt fundera ut bra svar på frågor som du kan väntas få själv.

2. Vikten av att fråga & lyssna

En bra hisspitchpresentation som du kan använda dig av vid mingel och event är alltid bra ha! Att tänka på här är dock att man ofta fokuserar på sig själv och att man pratar mer än vad man lyssnar. Du bör därför alltid tänka på att inleda med att fråga frågor om den andre, för att sedan smidigt kunna leda in samtalet på dig själv.

3. Mingelträna

Beroende på personlighet känns nätverkande mer eller mindre naturligt. Är du lite blyg behöver du ibland pressa dig själv för att våga. Ett tips till en början är att ta med någon till eventet, om det känns läskigt att gå själv. Ju fler event och tillställningar du utsätter dig för, desto lättare och mindre jobbigt känns nästa. Vips, så minglar du helt obehindrat!

4. Kasta inte ut visitkort

Att dela ut sitt visitkort efter ett givande möte är givetvis bra, då det är ett perfekt sätt för personen i fråga att minnas dig och ha dina uppgifter. Man bör dock vara sparsam och inte pracka på folk sitt kort hej vilt.

5. Kvalitet före kvantitet

Alla vill ha ett stort nätverk och med rätt metoder och underhåll kommer du med all sannolikhet att lyckas inom tid. När du inledningsvis ska börja bygga på med kontakter är det bra att börja med de personer som är mest relevanta för din karriär i nuläget.  Fokusera därför på att lära känna dem lite mer djupgående och skpa kontaktermed människor som du kan skapa nytta för och ha nytta av.

6. Stay real

Att mingla rätt är en konstart men något man bör undvika är att uppfattas som för säljig i sin framtoning eller för självupptagen. Att vara genuin och smidig är alltid rätt väg att gå.

7. Föj upp, föj upp och följ upp

Efterarbetet av nya kontakter är kanske den absolut viktigaste biten. Att komma ihåg här är lätt psykologi! Människor oavsett om det gäller i jobbsammanhang eller privat gillar att bli uppmärksammade! Ta alltid för vana att följa upp dina konversationer inom några dagar. Detta kan ske i form av ett lättsamt mail, där man tackar för ett bra samtal eller att lägga till personen i fråga på LinkedIn.