×
 

Drömmer du om att studera vidare men oroar dig för ekonomin? Ta det lugnt, alla våra YH-utbildningar är CSN-berättigade. Det betyder att du som studerande kan ansöka om både bidrag och lån för att dryga ut studentkassan. Upptäck hur du ansöker CSN och omställningsstudiestöd, vilka förutsättningar som gäller och hur du planerar din återbetalning. Enjoy!

grön pratbubbla med en checksymbol i

Lämna in din studieförsäkran

Pratbubbla med ikon av ett bankkort

Registrera bankkonto för utbetalning

Ekonomiskt stöd via CSN

I Sverige erbjuds ekonomiskt stöd till de som önskar studera. Stödet kallas för studiemedel och hanteras av Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Det finns till för att säkerställa att utbildning är tillgängligt för alla, oavsett ekonomiska förutsättningar. Hur mycket studiemedel du kan få beror bland annat på utbildningens längd och intensitet samt din ekonomiska situation.

Studiemedlet består oftast av studiebidrag och studielån. Bidraget är pengar som du som studerande får och inte behöver betala tillbaka. Lånet är också pengar, men dessa måste du betala tillbaka efter att du avslutat dina studier. Tillsammans hjälper det dig att täcka dina studiekostnader och levnadskostnader. Nyfiken på att se hur mycket studiemedel du kan få? Klicka här!

Hur ansöker jag?

När du tackat JA till en utbildningsplats hos oss kan du ansöka om studiemedel på CSN:s hemsida. För att ansöka behöver du en e-legitimation, såsom mobilt Bank-ID. Om du inte har det, kan CSN skicka hem en personlig kod till dig med post.

Du kan bara ansöka om studiemedel för ett år i taget, vilket brukar vara två terminer. Varje ny gång du ansöker måste du ha uppnått godkända kursresultat och följt din utbildnings studietakt, annars kan CSN neka dig fortsatt studiemedel. Dock är det oftast okej med små förseningar, så som att du kuggar en tenta en gång eller liknande.

Efter att din ansökan har godkänts måste du lämna en studieförsäkran för att få dina pengar. Gör du inte det, kan du förlora dem. Du kan lämna din studieförsäkran tidigast en vecka innan din utbildning börjar, och genom att göra det intygar du att de uppgifter och villkor som står i din ansökan är riktiga.

Om det är första gången du ansöker om studiemedel hos CSN måste du också meddela vilket bankkonto dina pengar ska skickas till. Detta gör du på Swedbanks kontoregister.

Vad är fribeloppet?

Om du tänker jobba samtidigt som du pluggar kan det vara bra att först kolla upp hur mycket pengar du får tjäna utan att det påverkar ditt studiebidrag eller studielån från CSN. Det kallas för fribeloppet. Om du tjänar mer än detta belopp, kan du få mindre i studiemedel eller till och med förlora det helt. Om det händer kan du behöva betala tillbaka pengarna för tiden du tjänat för mycket. Klicka här för att läsa mer om hur fribeloppet fungerar och hur mycket du får tjäna här.

Hur och när ska jag betala tillbaka lånet?

När du betalar tillbaka ditt studielån till CSN får du följa en återbetalningsplan. Du börjar betala tillbaka lånet i januari, två år efter ditt sista studieår har avslutats. Det spelar ingen roll om du är klar med dina studier eller inte. Du har vanligtvis upp till 25 år på dig att betala tillbaka hela lånet, och du måste vara klar med återbetalningen innan du blir 60 år gammal.

När det är dags skickar CSN ut en återbetalningsplan till dig som visar hur mycket pengar du ska betala tillbaka varje månad. Om du tagit studielån har det också samlat på sig ränta, som är en extra kostnad baserad på hur mycket du lånat. Räntan bestäms av regeringen varje år och är lika för alla med lån hos CSN.

Om du vill kan du betala tillbaka lånet snabbare än planerat, det kostar inget extra. Om du har svårt att betala tillbaka kan du alltid prata med CSN för att se om du kan ändra hur mycket du betalar tillbaka varje månad. Läs mer om det här!

Du måste lämna in en studieförsäkran för att få dina pengar

Omställningsstudiestöd

Om du vill byta jobb eller lära dig nya saker inom ditt område kan du få mer pengar att studera för, så kallat omställningsstudiestöd. Syftet är att du ska kunna studera utan att behöva rucka på din ekonomiska trygghet. Omställningsstudiestödet gäller för alla våra YH-utbildningar, oavsett om du studerar heltid eller deltid, så länge du uppfyller villkoren hos CSN. Det är en fantastisk chans för dig som vill byta karriär eller bli ännu mer eftertraktad på arbetsmarknaden!

Kan jag få omställningsstudiestödet?

Omställningsstudiestödet finns till för dig som har jobbat ett tag men behöver kompetensutvecklas för att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden. För att få omställningsstudiestödet ska du vara mellan 27 och 62 år gammal och ha jobbat i minst 8 år av de senaste 14 åren. Under de åren ska jobbet ha varit din huvudsyssla. Du måste också fortfarande vara aktiv i arbetslivet och ha jobbat minst 16 timmar i veckan det senaste året.

Du kan få omställningsstudiestödet trots att du redan fått vanligt studiemedel från CSN. Om du pluggar heltid kan du få stödet i upp till 44 veckor, och ännu längre om du pluggar deltid.

Hur mycket kan jag få i omställningsstudiestöd?

Omställningsstudiestödet kan bestå av bidrag och/eller lån som hjälper dig under tiden du studera. Hur mycket du kan få beror på din situation och ditt behov. Du kan få upp till 80% av det du tjänar nu som bidrag. Och om du behöver mer, kan du också låna pengar. Kom ihåg att bidraget är skattepliktigt och pensionsgrundande, vilket innebär att du måste betala skatt på det innan du får pengarna.

Hur ansöker jag omställningsstudiestödet?

Du måste själv ansöka om omställningsstudiestöd hos CSN. Det finns mycket att tänka på när du ansöker stödet, så se till att börja förbereda dig i god tid. För mer information och tips på hur du ansöker, klicka här.

Hur betalar jag tillbaka lånet?

CSN skickar en återbetalningsplan till dig om när och hur du ska betala tillbaka ditt lån. Den startar sex månader efter att du slutat få omställningsstudiestöd. Hur mycket du ska betala tillbaka beror på hur stort ditt lån är, lånets ränta och under hur lång tid du ska betala tillbaka. Räntan sätts av regeringen och är densamma för alla.  

Viktigt! Bara för att du får omställningsstudiestöd betyder det inte att du kan sluta betala tillbaka dina gamla studielån. Du måste fortsätta betala dem även när du studerar. Men om du har det svårt ekonomiskt, kan du ansöka om att få betala tillbaka mindre varje månad. Detta gör du hos CSN.



En kvinna läser Ansökningsguiden på sin telefon

Hur ansöker jag?

I vår ansökningsguide har vi samlat allt som du behöver veta för att söka till våra utbildningar. Vi tar dig genom hela resan – från ansökan till en plats i klassrummet. Vad väntar du på? Läs mer här!

Se vår ansökningsguide
Studerande sitter vid sin dator och jobbar ute på LIA-praktik hos ett företag

Hur fungerar LIA-praktiken?

Dröm stort! Här berättar vi mer om hur praktikperioderna fungerar, vilka möjligheter som finns och varför det är ett så viktigt inslag i våra YH-utbildningar.

Läs mer om LIA