×
 

Vi snackar utomlandspraktik med Tomas

Sälj & Marknadshögskolan är stolta samarbetspartners med Erasmus+, vilket ger våra studerande chansen att söka stipendier för praktik utomlands. Detta är en utmärkt möjlighet för alla som vill utforska en internationell karriär.

Hej Tomas, berätta lite om din tid hos oss?

Absolut, jag har aldrig studerat på just YH innan, men min upplevelse är positiv. Jag gillade både lärarna och kurserna.

Du gjorde ju din praktik utomlands, i vilket land?

Det stämmer bra – jag gjorde en av mina praktikperioder i Australien. Närmare bestämt i Mooloolaba, ca. 40 minuter utanför Brisbane, på ett företag som heter Back 2 new property group.

Hur kontaktade du företaget du ville vara på och hur sökte du stipendium?

Jag har bott där nere förut. Vilket fick mig att slänga ut några krokar hos folk jag kände där. En av dessa krokar nappade det på och jag blev erbjuden en plats. Processen till bidraget var ganska enkel och man ansöker om Erasmusbidraget (stipendiet) direkt via skolan. Det enda som kunde varit smidigare var om jag fått pengarna lite tidigare. Då hade flygbiljetten inte behövt vara så dyr.

Hur såg en jobbdag ut, vad fick du göra?

Då det var ett mindre bolag blev jag involverad i många olika delar. Jag skapade bland annat content i olika former, allt från copy till bild och video. Jag fick även chans att utveckla hemsidan samt ta fram annonser och innehåll till detta. En annan spännande del var att jag fick vara med och förbättra bolagets sätt att jobba med leads. En rolig och mer strategisk bit, där vi implementerade olika system för att få ett bättre och effektivare arbetsflöde.

Jag hade även fördelen att få jobba ganska fritt, så vissa dagar var jag på plats (ute på de olika arbetsplatserna) och skapade content. Andra dagar satt jag på kontoret och ibland satt jag även på något fik på stranden och jobbade.

Vad var det bästa med din praktik?

Att bli berikad med annan kultur och att få möta nya människor. Surfen och solen var ju inte heller helt illa! 

Vilka utmaningar har du stött på

Den största utmaningen var väl från början att få insikt kring företaget och deras mål och önskemål. Sen är det ju mindre utmaningar man stöter på under tiden, som kan vara allt från val av färger på hemsidan till vilka system som ska implementeras. En annan del som jag lärde mig mycket på var själva planeringen och utförande av de affärsutvecklande åtgärder som vi gjorde för att effektivisera hanteringen av leads. En annan utmaning var ju att köra på "fel" sida av vägen och att prata och förklara 100% på engelska.

Vilka lärdomar tar du med dig framåt?

Du lär dig längs vägen! Även om det blir fel, fortsätt.

Många som kanske vill åka iväg och göra praktik utomlands är ju lite nerviga för kostnader, får man ihop budgeten?

Om du inte redan sparar så är ett hett tips – lär dig spara. Inte bara för det här syftet utan även generellt. Det är aldrig fel att känna sig “extra trygg”.

Hur var det med boende, hur gjord du?

Jag hade ju lite förtur i och med att jag känner folk där sedan tidigare. Så jag fick hjälp via kontakter som hjälpte mig till boende.

Såhär i efterhand, har du några praktiska tips att dela med dig av, till någon som ska iväg på LIA utomlands?

Ja, det finns vissa grejer som kan vara bra att tänka på, kanske inte specifikt för just LIA men för resor över lag egentligen.

  • Ta med dig två olika bankkort och ha det på skilda ställen.
  • Ta alltid med dig “dosan” till banken
  • Se till att ha en tusenlapp i kontanter (valutan dit du ska)
  • Ta med en extra telefon, som är laddad och fixa ett simkort på flygplatsen där du landar.
  • Kolla försäkringar innan du reser, vad gäller? Vad händer i värsta fall?
  • Fixa ditt EU-kort
  • VISUM? Vilka regler gäller? När måste jag senast ansöka?
  • I stället för att snåla (om flyget går tidigt) sov på flygplatsen. Värt det varje gång.
  • Det är skönare att gå till gaten än att springa och tro att du ska missa planet. Alltså – hellre i god tid än ingen tid!

Ok, miljonfrågan här nu då, ge oss dina "must do" från din stad?

Njut av att gå med en kaffe längs stranden. Hälsa på främmande människor. Prata med dem. Prova på att surfa. Njut!

Nyfiken på Tomas utbildning?

Här kan du läsa mer om utbildningen Online Merchandiser

Besök Erasmus hemsida

erasmus+ logga

Lär känna fler studerande

  • Inga kategorier