×
 

Vi snackar utomlandspraktik med Felicia

Att plugga på SMH har sina fördelar, inte minst internationella sådana. Vi är stolta partners med Erasmus+ vilket ger våra studerande möjlighet att ansöka om stipendium för utomlandspraktik. En fantastisk möjlighet för alla som önskar testa på en karriär utomlands.

Hejsan Felicia, du pluggar ju på SMH, kan du berätta lite om det?

Yes, det stämmer – jag pluggar försäljning och marknadsföring med internationell inriktning. Att plugga på SMH har varit en berikande erfarenhet. Skolan har gett mig en stark och bred grund inom mitt område och förberett mig väl inför både praktik och framtida arbete.

Du har varit iväg och gjort praktik utomlands, i vilken stad?

Jag genomförde min praktik via Erasmus+ i Berlin, Tyskland. Jag hade förmånen att göra min LIA på KoRo Handels GmbH. Det är ett tyskt mat- och teknikföretag som omdefinierar detaljhandeln genom att erbjuda högkvalitativ mat till rimliga priser.

Hur gick ansökan om stipendium via Erasmus+ till?

Jag kontaktade personen som var ansvarig för Erasmusprogrammet för min skola, för att få information om ansökningsprocessen - vilka krav och deadlines som gällde. Jag fyllde sedan i ansökningsformuläret och samlade in de nödvändiga dokumenten som behövdes, inklusive ett personligt brev och de intyg som behövdes.

Hur såg processen ut inför din LIA?

Jag fick tips om praktikplatsen via en annan studerande på SMH som gick i klassen över mig och som blivit en god vän till mig. Hon hade genomfört sin praktik där, året före och rekommenderade platsen starkt.

Tack vare det kom jag i kontakt med företaget och genomförde en digital intervju (med min framtida handledare) som ansvarade för det svenska teamet inom Country Management i Berlin. Under intervjun klickade vi direkt, både personlighetsmässigt samt arbetsmässigt. Kort därefter fick jag besked om att jag var välkommen att genomföra min LIA hos dem.

Hur såg en jobbdag ut?

En typisk arbetsdag på KoRo Handels inkluderade en variation av arbetsuppgifter. Jag stöttade inom marknadsföring och försäljning, ansvarade för SoMe och content creating. Jag hanterade kundrelationer och deltog i utformningen av marknadsföringsstrategier. Min praktik gav mig med andra ord möjligheten att arbeta både självständigt och som en del av ett team.

Vilka utmaningar stötte du på?

En av de största utmaningarna jag mötte var att hantera och anpassa mig till arbetsmiljön och arbetsuppgifterna på ett nytt företag i en annan kulturell kontext. Språkskillnaden var även den lite av en utmaning, då jag inte pratar Tyska, även om all internkommunikation skedde på engelska. Dock ser jag det hela som positivt och utvecklande, eftersom jag fick chansen att stärka både min affärsengelska samt vardagsengelska.

Vilka var de största skillnaderna, från att göra praktik i Sverige?

Den största skillnaden var troligen den arbetskulturella dynamiken. Men också de olika metoder som används inom försäljning och marknadsföring i Tyskland jämfört med Sverige. Under min tre månaders vistelse i Berlin fick jag även chansen att arbeta internationellt och nära med människor från många olika länder runt om i världen, vilket man inte stöter på lika ofta i Sverige.

Många som vill åka iväg och göra praktik utomlands är ju lite nerviga för alla kostnader, vilka råd har du där?

Personligen blev jag beviljad ett stipendium från Erasmus+, vilket verkligen
underlättade och gav mig chansen att göra detta! Jag sparade även ihop en buffert innan jag åkte iväg. För att vara säker på att jag kunde unna mig upplevelser med mina vänner/kollegor samt ha budget nog att upptäcka Berlin och dess kultur även på fritiden. Så att spara ihop lite själv innan är definitivt något jag rekommenderar. Genom att kombinera ett stipendium, egen budget och en medvetenhet om dina personliga önskemål kan du skapa en ekonomisk strategi som passar dig.

Hur var det med boende i Berlin, hur gjorde du där?

Jag sökte boende i förväg och använde mig av plattformar som Airbnb och olika studentbostadssidor för att hitta lämpliga alternativ. Det är klokt att börja leta i god tid för att ha fler alternativ att välja mellan samt för att få en inblick i vad det kostar att bo och leva i den stad du ska vara i.

Så här i efterhand, har du några tips på saker du hade önskat att du hade vetat innan?

Jag önskar att jag hade haft en ännu tydligare uppfattning om företagets interna processer och arbetsmetoder innan jag började. Att ta reda på dessa detaljer tidigt kan underlätta din övergång till praktikplatsen.

Okej en sista bonusfråga, ge oss dina bästa guldkorn från staden du besökte.

Berlin är en fantastisk stad med en rik kultur, historia och massor att se och göra. Mina bästa guldkorn inkluderar att utforska de historiska platserna som Brandenburger Tor och East Side Gallery, samt att njuta av den livliga atmosfären och matkulturen Berlin har att erbjuda!

Allt som allt vill jag verkligen rekommendera att göra denna typ av resa för dig själv! Absolut ett av de bästa valen jag tagit i mitt liv.

Nyfiken på Felicias utbildning?

Här kan du läsa mer om utbildningen Internationell säljare/marknadsförare.

Besök Erasmus hemsida

erasmus+ logga